Ontmoet onze medewerkers

 

Jeugdbescherming Brabant werkt met liefde en lef

Wij zijn Jeugdbescherming Brabant. Wij werken met liefde en lef aan het veilig laten opgroeien van kinderen. Samen met de mensen in en om de thuissituatie van een kind kiezen we voor de beste aanpak. Jaarlijks helpen we ongeveer 5000 kinderen, jongeren en ouders.

Dit doen we in heel Brabant vanuit onze vestigingen in Tilburg, Roosendaal, Helmond en ‘s-Hertogenbosch. Samen met zo’n 400 bevlogen collega’s die zonder twijfel kiezen voor de veiligheid van het kind.

 

Sjoukje

 

”Als je een verschil maakt voor een gezin, dan weet je precies waar je het voor doet” 

Sjoukje beschikt over veel energie. Daar kan menig collega jaloers op zijn. Hoewel ze 68 jaar is, wil ze nog jaren door. Toch nam ze in september afscheid van Jeugdbescherming Brabant. Ze gaat op zoek naar een volgende uitdaging. Liefst een fysieke, want stilzitten is niet aan Sjoukje besteed. Ze blikt graag nog een keer terug op het vak. 

Sjoukje koos pas op latere leeftijd voor de jeugdzorg. “Toen ik 46 was, gebeurde er een hoop. Door mijn scheiding moest ik ineens mijn eigen boontjes doppen. Naast de zorg voor mijn drie kinderen van 13, 10 en 9 moest ik op zoek naar een baan. Toen mijn oudste dochter op het voortgezet speciaal onderwijs startte, werd ik automatisch gekoppeld aan een maatschappelijk werker. We raakten aan de praat. Kort over mijn dochter en daarna lang over het vak. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde gaan doen. Via de deeltijdopleiding op Hogeschool Den Bosch kwam ik terecht bij Bureau Jeugdzorg in Uden. Daar ben ik nooit meer weggegaan. Het vak geeft me veel kracht. Tegelijkertijd vraagt het ook veel. Je bent altijd bezig met anderen de weg te wijzen. Dat is soms best pittig. Het vak zit vol problemen, waar je samen met ouders en kinderen aan werkt. Daar krijg ik energie van. Het is ook een vak van waardering, die ik graag weer terug geef aan ouders en kinderen. Zij hebben het uiteindelijk zelf opgepakt. Wanneer je ziet dat je een verschil maakt voor een gezin, dan weet je precies waar je het voor doet.” 

“Ik beweeg mee met wat er om me heen gebeurt. Dat werkt ook zo met de gezinnen die je helpt.” 

Sjoukje staat nuchter in het leven en heeft haar eigen kijk op het vak. “Het is belangrijk om niet altijd vooraf te bedenken hoe iets gaat. Ik laat het altijd op me af komen. Ik beweeg mee met wat er om me heen gebeurt. Dat werkt ook zo met de gezinnen die je helpt. Het belangrijkste is dat zij op het juiste pad komen. Je denkt soms dat je alles op moet lossen, maar de kunst zit juist in het ‘weinig willen doen’. Dat klinkt gek, maar je bent er hoofdzakelijk om te luisteren en te ondersteunen. Soms is het zeer nuttig om bijvoorbeeld eens samen met een moeder de was op te vouwen en ondertussen met elkaar te praten. Je kunt denken, die huishoudelijke taken zitten niet in mijn functiepakket. Ik zie het liever als een vorm om een goed gesprek te kunnen voeren. En door even je handen uit de mouwen te steken, help je die moeder letterlijk en figuurlijk om overzicht te creëren. Zij moet er uiteindelijk het hardst voor werken. Door met gezinnen mee te bewegen doe je al heel veel. Je zet ze in hun kracht. Door vast te houden aan positieve energie blijft er veel ruimte over om te leven. Het maakt alles makkelijker. Dat geldt ook voor mezelf.” 

Sjoukje ziet overeenkomsten en verschillen met de tijd waarin ze startte als jeugdbeschermer. “Problemen zijn van alle tijden, maar toch is de tijd veranderd. Soms lijkt hulp krijgen en hulp bieden ingewikkelder geworden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bureaucratie kost veel tijd. Dat is jammer. Toch heb ik me daar nooit door laten leiden.”  

 “Ik denk en handel vanuit positiviteit.” 

Sjoukje maakte ook wel eens heftige dingen mee. “Toch is het de kunst om voor jezelf in balans te blijven. Dat doe je door op jezelf te blijven focussen. Ik doe dat vooral door ‘zo makkelijk mogelijk’ te leven. Dat is mijn slogan. Je moet vanuit positiviteit denken en handelen. Ook een uitlaatklep is essentieel. Ik sport tegenwoordig veel. Dat houdt me fit. Mentaal en fysiek. Het helpt ook als je jezelf open en kwetsbaar durft op te stellen. Uiteindelijk moet je zorgen voor ruimte om je heen en ruimte in je hoofd.” 

Sjoukje sluit af met een wel gemeende tip: “Mensen mogen op hun eigen gevoel vertrouwen. Dat deed ik ook en daar ga ik mee door. Daarom zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik heb genoten van Jeugdbescherming Brabant en ga genieten van wat nog komt. Ik heb nog volop energie om leuke dingen op te pakken. Wie weet ga ik nog aan de slag als verhuizer of zo. Ik houd wel van een fysieke uitdaging.”  

   

 

 

 

Jeugdbescherming Brabant © 2020

 

 

 

Contact

 

 

 

Privacy verklaring